Ana içeriğe atla

Hollanda İletişim-İnternet Altyapısı ve Enerji Kaynakları

Hollanda’nın altyapısı, dünyanın en iyileri arasında yer almaktadır. Su bağlantıları, karayolları, demiryolları, limanları, havalimanları, dijital ağları ve santralleri oldukça gelişmiş durumdadır. 

Hollanda dijital bir öncüdür. Avrupa’da dijital altyapı alanında önderler arasındadır. Dijital altyapısı büyük, hızla genişleyen internet ekonomisinin itici gücüdür ve Hollanda’nın gelecekteki ekonomik durumunu da oldukça etkilemektedir. Dijital altyapı hem internet ekonomisini hem de dijital toplum üzerinde etkilerini ortaya koyduğu için Hollandalıların dijital büyümede başarılı bir toplum olduğunu ve bundan büyük kar elde ettiğini göstermektedir.  Dijital Altyapı, küresel şirketlerin AB'ye hizmet etmek için Hollanda’da yer almaları da küresel Pazar için için önemli bir itici güçtür.

Ağ bağlantıları, merkezi konumu ve sağladığı altyapı avantajlarıyla birçok şirket Avrupa’da yer seçmek için Hollanda’yı tercih etmektedir. Hollanda, Avrupa ve internete açılan kapı olarak dünyanın en iyi teknoloji ve İnternet şirketlerine ev sahipliği yapmaktadır. Örneğin Google Delfzijle’de bulunan bir veri merkezine 600 milyon Euro yatırım yapmıştır (NFIA, NRC website; Parool website, 2014). 2011’de IBM Softlayer Avrupa genel merkezi olarak Hollanda’yı seçmiştir. Büyük bir veri merkezi kurarak 100 miyon Euro’nun üzerinde yatırım yapmıştır.

Görsel Kaynağı: https://nlnet.nl/project/digitalmainport/DriverForTheOnlineEcosystem.pdf

Dünyanın önde gelen internet borsalarından AMS-IX’e ev sahipliğini yapmaktadır. AMS-IX dünyanın en büyük internet değişim noktası olmaya devam etmektedir. Bu konuda Avrupa’nın seçkinleri arasındadır.  Dijital altyapısı, %98 hızlı geniş bant kapsamında %99 4G kapsama alanı sunmaktadır. Geniş kapsama alanı ile birlikte dünyada ve AB’de gecikme oranı açısından en düşük orana sahiptir. Nesnelerin interneti, büyük veri alanlarında AB ve ABD ortalamasının üzerindedir. Bu özellikleriyle birlikte Hollanda Avrupa’nın IT (Bilişim Teknolojileri) deltası haline gelmektedir. Uluslararası anlamda, işletmeler ve araştırmacılar için çekici bir yer olurken, istihdam olanaklarıyla birlikte büyüme de yaratmaktadır. Hollanda Dijital gündemi Hollanda ekonomisinin daha fazla dijitalleşmesini teşvik etmektedir. Eğitim, altyapı, güvenlik, endüstri, enerji, sağlık gibi alanlarda dijitalleşme gittikçe artmaktadır.

Hollanda’nın telekomünikasyon sistemi 1989’da Hükümet tarafından özelleştirilmeye başlanmıştır. 1999 yılında Hollanda’da 70 internet servis sağlayıcısı yer almaktaydı. Avrupa’da üçüncü nesil mobil iletişim sistemlerini kullanmaya başlayan ilk toplum olarak bilinmektedir. İletişim için; 5 adet su altı kablosuna, uydu yayınlarını alan 3 yer istasyonuna ve 2 iletişim uydusuna sahiptir. Mevcutta yer alan iletişim kablolarının fiber optik kablolara dönüştürme çalışmaları da devam etmektedir.

Amsterdam’da Bir Altyapı Çalışması – Saadet Gökmen Arşivi

Hollanda’nın bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yerine dair sayılarla bir bilgilendirme yapılabilir. 2010 yılından bu yana BİT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) ’e yapılan yatırımlar artmaya devam etmektedir. BİT ’in iş dünyasındaki ekonomik büyümeye katkısı en az %25 oranındadır. Hollanda internet ekonomisinin GSYİH’nın%5,3’ü olduğu ve yılda %9 artış gösterdiği de tahmin edilmektedir. Hollanda’da 70.000 tane BİT şirketi bulunmaktadır. BİT sektörü için 47 milyar Euro harcama yapılmaktadır. Yazılım, yeni medya, bulut hizmetleri ve oyunlara 23 milyar Euro yatırım yapılmaktadır. Sadece 2015 yılında 7800 yeni BİT şirketi açılmıştır. BİT alanında 28,5 milyar Euro değerinde ihracat yapılırken, 50 milyon Euro değerinde ithalat yapılmıştır. Hollandalı şirketlerin %24’ü online satış yapmaktadır ve neredeyse şirketlerin %100’ünün internete erişimi vardır. Tüm çalışanların içinde %4’lük bir orana sahip 356.000 kişi BIT alanında çalışmaktadır. Sektördeki istihdam oranı yılda ortalama %8 büyüyerek 5 yıl içinde 3000 den fazla iş oluşturduğu anlamına geliyor. Hanelerin %97’sinin internete erişimi bulunmaktadır ve yüksek hızlı internet kapsamı neredeyse %100’dür. Hollanda halkının %70’i 12 yıldan fazladır online alışveriş yapmaktadır. 10 milyondan fazla Hollandalı ise alışverişlerini internet bankacılığı üzerinden online olarak ödemektedir. 23 milyon cep telefonu bağlantısı yer alırken, Hollanda halkının %73’ünün bir veya birkaç telefonu vardır. Hollanda Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksinde küresel çapta 2.sırada yer almaktadır.

Hollanda ayrıca enerji kaynakları için gelişmiş bir sisteme sahiptir. 2013 yılında hayata geçirilen Sürdürülebilir Büyüme için Enerji Anlaşması (Energy Agreement for Sustainable Growth) enerji sektörünün geçişinde önemli ilerleme kaydetmesini sağlamıştır. Bu anlaşma ile fosil yakıtların kullanımı azaltılacak, merkezi olmayan ve sürdürülebilir yerel enerjinin giderek daha esnek bir şekilde arzı artırılacaktır. Hükümetin Sürdürülebilir Büyüme İçin Enerji Anlaşmasını işverenler, sendikalar ve çevre örgütleri dahil 40 grupla yapması da hedefleri özetlemektedir.

1990-2015 döneminde Hollanda enerji tüketimi %12 artmıştır. 2005 ve 2006 yıllarına kadar olan dönemde doğalgaz ve petrol ürünlerinin yoğunlaştığı bilinmektedir. Kömür esas olarak elektrik üretimi için kullanılırken; doğalgaz elektrik üretimi, ısınma, ulaşım vb. gibi alanlarda kullanılmıştır. Doğalgaz tüketimi 2010’dan bu yana düşüş göstermektedir ve bunun sebebi daha ılıman kışların yaşanmasıyla ısınmadan kaynaklı tüketimin azalmasıyla açıklanmıştır. Ayrıca doğal gazın elektrik üretimine katkısı da azalmıştır. 2013-2015 yıllarında 3 yeni kömürlü termik santralin devreye girmesiyle kömür kullanımı da üçte bir oranında artmıştır. 1990 yılından itibaren sanayide doğalgazın kullanımı yaklaşık %20 oranında azalırken, petrol ve petrol ürünleri kullanımı yaklaşık %40 oranında artmıştır. 2010 yılından itibaren de petrol tüketimi 1990 yıllarının sonlarındaki seviyeye gerilemiştir. Enerjinin hammadde olarak kullanılması da neredeyse %30 oranında artmıştır. 2016 yılında toplam enerji kullanımında %8 oranıyla gıda-tütün, %4 oranıyla demir-çelik, %2 oranıyla kağıt-baskı sektörleri yer almıştır.

Hollanda’da enerjinin ana kullanıcısı sanayi sektörüdür. Toplam enerjinin yaklaşık %35’ini sanayi şirketleri kullanmaktadır. 2016’da endüstriyel kullanımın %75’i kimya ve eczacılık endüstrisine aittir. Ulaşımdan kaynaklı enerji tüketimi ise 1990-2016 döneminde %23 oranında artış gösterirken; tüketimin %45’i özel otomobillere, %25’i ticari araçlara aittir. 2009-2014 yıllarında tüketim azalsa da 2015 yılından beri yeniden yükselmeye başlamıştır. Bu yükselişin ana kullanıcısı ise deniz taşımacılığı olmuştur. Bir diğer enerjiyi kullanan sektör ise hizmet sektörüdür. Hizmet sektöründe enerji tüketimi, 1990-2016 yılları arasında artış göstererek 1990 yılına göre %30 artmıştır. Tarım sektöründe ise 1990 yılına göre %5 azalma gerçekleşmiştir.

Yenilenebilir enerji kullanımı 1990’larda artmaya başlamıştır. 1990’larda kullanılan toplam enerjinin %1,1’i yenilenebilir enerji kaynaklarından iken 2000’de bu seviye %1,6’ya çıkmıştır. 2016 yılında ise %6’ya yükselmiştir. 2018 yılında %7,4 düzeyindeyken, 2019 yılında toplam enerjinin %8,6’sı yenilenebilir enerjiden oluşmaktadır. 2020 yılında ise bu oranın AB direktiflerine göre %14 olması beklenmekteydi. Yenilenebilir enerjinin artış göstermesinde ulaşımda zorunlu biyoyakıt kullanımı da oldukça etkili olmuştur. Yenilenebilir enerjinin neredeyse dörtte üçü; atık yakma tesislerinde elektrik ve ısı üretimiyle, biyokütleden elektrik üretimiyle elde edilmektedir. Kullanılan en yüksek ikinci yenilenebilir enerji kaynağı ise rüzgâr enerjisidir. Wadden adalarının kuzeyindeki 600 megavatlık açık deniz rüzgâr santralinin kurulmasıyla yüksek bir artış meydana gelmiştir. Karada rüzgâr enerjisi kurulu gücü 2016’da 250 mw artarken, güneş enerjisi kurulu gücü 500 mw artarak rekora ulaşmıştır. Bu artışların sebebi ise Sürdürülebilir Enerji Üretim Teşviki ile sübvanse edilen projelerden kaynaklanmaktadır. 2019 yılında, Hollanda’da yenilenebilir enerji tüketimi 2018’e göre %16 oranında artış göstermiştir. Bu artışlar bahsedildiği üzere en fazla biyokütle yakılması, rüzgar ve güneş enerjilerinden oluşmaktadır.

Çatılarda Güneş Panelleri Örneği – Saadet Gökmen Arşivi

Enerji sektörü için Enerji Anlaşması Hollanda’nın yenilenebilir enerji hedefleri ve enerji tasarrufu için çok önemlidir. Yenilenebilir enerji üretimi hükümet tarafından yıllardır teşvik edilmektedir. 2011 yılından beri yürürlükte olan Sürdürülebilir Enerji Üretiminin Teşviki (Stimulation of Sustainable Energy Production) adında bir teşvik planı yer almaktadır. Bir sübvansiyon sistemi olan bu teşvik; sanayi, tarım, kuruluşlar, yapılı çevre, elektrik ve iletişim alanları için tasarlanmıştır. Yenilenebilir enerjinin artırılması ve CO2 azaltılması için teşvikler sağlamaktadır.

Sürdürülebilir enerji için farklı teşvikler sunulmaktadır. Yenilenebilir Enerji Hibe Programı (SDE+) jeotermal ısı ve güneş parkları gibi büyük projeler için kullanılmaktadır. Üretim ve depolamayı birleştiren akıllı şebekelerle birlikte akıllı teknolojilerin yer aldığı yenilenebilir enerji hibeleri verilmektedir. Enerji verimli, çevre dostu teknoloji için Enerji Yatırım Vergi Kredisi verilmektedir. Isı pompaları, güneş enerjili su ısıtma yöntemleri, biyokütle kazanları için yatırım hibeleri (ISDE) uygulanmaktadır. Yeni teknolojiler geliştirerek enerji verimliliği ve üretimine yapılan yatırımlar artmakla beraber ulusal anlamda da rekabeti artırmaya devam etmektedir. Elektrikli araçlar ve nötr binalar gibi teknolojiler geliştiren şirketlerde desteklenmektedir.

Elektrikli Araç Park Yeri – Saadet Gökmen Arşivi

Güneş enerji santrallerinde bir örnek olan ve Zwolle kentinde göle inşa edilen tesis, kentin enerji ihtiyacının %6’sını karşılayacak kapasiteye, ileri teknolojiye ve kendine özgü tasarımına sahiptir. 73 bin güneş paneli, 13 trafo ile ileri teknolojiyi kullanarak kesintisiz enerji üretmektedir. Yüz ölçümü küçük ve nüfus yoğunluğu fazla olan Hollanda gibi ülkelerde işe yaramayan alanları işlevsel anlamda kullanabilmek adına da atılmış bir adımdır. Rüzgâr enerjisi konusunda da iki büyük ölçekli rüzgar çiftlikleri yenilenmektedir.

Görsel Kaynağı: https://tr.euronews.com

2018 yılı itibarıyla ise enerjideki dağılım şu şekildedir: %42 doğalgaz, %37 petrol, %11 kömür, %5 biyokütle ve kalan %5 güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal ve nükleer kaynakları arasındadır.

Hollanda giderek daha fazla enerji kullanmaktadır. Ulaşım ve ısınma için alternatif enerji kaynaklarına ihtiyacı vardır çünkü gaz rezervleri tükenmektedir. Doğal gaza bağlı bir ülke olan Hollanda’da doğal gazın işgal ettiği konumu alabilecek yeni enerji sistemi henüz yoktur. Merkezi hükümet sürdürülebilir enerji üretimini artırmak ve enerjinin tasarrufu için adımlar atarken, rüzgâr ve güneş enerjisinden elde edilen verimler de artmaktadır. Şu an için hedeflenen doğal gaz ve petrol kullanımının aşamalı olarak durdurulması ile diğer kaynakların kullanımının artırılmasında bir denge kurulmasıdır. Hollanda ayrıca sera gazı emisyonlarını da 2050 yılına kadar sıfıra indirmek istemektedir. CO2 emisyonlarının 1990 yılına göre %80-95 oranında düşük olması beklenmektedir. 2023 yılına kadar ise kullanılan tüm enerjinin %16’sını sürdürülebilir hale getirmeyi planlamaktadır. 2050 yılına kadar ise %100 sürdürülebilir enerji kullanmayı hedeflemektedir.


Yararlanılan Kaynaklar:
https://investinholland.com/why-invest/infrastructure/
https://www.ams-ix.net/ams
https://www.government.nl/topics/ict/ict-and-economy
https://www.nationsencyclopedia.com/economies/Europe/The-Netherlands-INFRASTRUCTURE-POWER-AND-COMMUNICATIONS.html
https://unfccc.int/files/national_reports/annex_i_natcom/submitted_natcom/application/pdf/seventh_netherlands_national_communication_under_the_unfccc.pdf
https://ticaret.gov.tr/blog/ulkelerden-ticari-haberler/hollanda/hollandada-yenilenebilir-enerji-kullanimi-16-artti
https://hivepower.tech/renewable-energy-in-the-netherlands-what-you-should-know/
https://tr.euronews.com/next/2021/06/07/gunes-enerjisi-santrallerinde-hollanda-ornegi-hem-mekandan-hem-maliyetten-tasarruf
https://nlnet.nl/project/digitalmainport/DriverForTheOnlineEcosystem.pdf

 










 


 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Her Şeye Rağmen

Merhabalar, İlk yazımda bu sürece nasıl başladığımdan ve devam ettiğimden bahsetmiştim. Pes etmeden devam etmek yurtdışına atacağınız ilk adıma kadar geçerli çünkü süreç içerisinde karşınıza çıkabilecek aksilikler olabilir. Zira ben Erasmus+ staj sürecinde staj yeri bulma aşamasındayken Covid-19 Pandemi sebebiyle 2020 yaz döneminde hiçbir yere gidememiştim. Neredeyse tüm hareketlilikler ertelenmek zorunda kalmıştı ve yapılan bir açıklamaya göre hakkımızı gelecek sene yani 2021 yılında kullanabileceğimiz söylenmişti. Bu sebeple o zaman yapacağım tek şey pandeminin bitmesini beklemekti.   Erasmus’a gidemeyen bir öğrenci olarak tabii ki çok üzgündüm ama pandemi, staj yeri bulmak konusunda bana 1 sene kazandırmıştı. Ne derler; her şerde bir hayır vardır. Pandeminin bizden aldığı 2020 yılını geride bırakırken 2021 Şubat ayında Erasmus+ hocamızdan bir e-posta geldi. E-posta sonrasında staj yeri araştırmaya tekrardan başlamıştım. Pandemi sebebiyle çoğu yer stajyer almak istemiyordu ve işim

Hollanda Konut Alanları ve Politikaları

Hollanda’nın konut politikaları açısından tarihsel gelişimine bakılacak olursa ilk olarak 1900’lü yıllarda konut politikalarını ortaya koymuştur. Hatta sosyal konut politikaları 1800 yılların sonuna kadar dayanmaktadır. 1901’de Konut Yasası anlamına gelen Housing Act yürürlüğe girmiştir. Bu yasa, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Hollanda’daki büyük konut eksikliğini gidermek ve kötü yaşam şartlarını iyileştirerek insanlara temel hayat koşullarını sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır. Merkezi hükümet bu yasa ile 3 ana hedef belirlemiştir: Sosyal konut birlikleri ve yapımı için finansman, kira seviyesini korumak için ödenekler ve konut kalitesini koruma amaçlı inşaat kanunlarıdır. 1950’lere kadar sosyal konut yapımı teşvik edilmeye devam edildi. 70’lerde yaşanan ekonomik kriz sebebiyle konut satın almak çok zor hale gelmişti. Bu sebeple de birçok konut kiralık evlere dönüştürülmüştü. Ev sahipliği konusu da yıllar geçtikçe düşmeye devam etmiştir. Bu süreçte hükümetin tek amacı evsizliği azalt